Sunday, May 2, 2010

Jezera SrbijeODMARALISTE  SREBRNO JEZERO je na samoj obali jezera .
"SREBRNO JEZERO". Raspolaže sa 240 ležajeva u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. U restoranskim salama i na terasama koje imaju predivan pogled na jezero i bagremovu šumu,je više od 500 mesta. Depadans  ima 70 SOBA, od toga dva moderno opremljena apartmana. Kuhinja nudi nacionalna jela sa roštilja, i najbolje vrste rečnih riba.
U  "SREBRNO JEZERO" dolaze sportisti na pripreme, školska deca na nastavu u prirodi, turisti na odmor i vikend. Održavaju se seminari i savetovanja.
Ljubazni domaćinimogu da vam organizuju izletničke ture u LEPENSKI VIR, ĐERDAPSKU KLISURU I VIMINACIJUM.
Na velikoj terasi, u sezoni, gosti mogu da uživaju u odabranim muzičkim programima, a svakog leta održava se IZBOR ZA MIS SREBRNOG JEZERA.
U sklopu odmaralista je i diskoteka sa 500 mesta.


 **********************************************************************************************************************************

Perućačko jezeroU zagrljaju reke Drine i šumovite planine Tare, pribijen uz gotovo vertikalne padine, smestio se Perućac, varošica idealna za odmor. Kada se u Perućac ulazi iz pravca Bajine Bašte prvo se nailazi na rečicu Vrelo. Na prvi pogled ništa neobično, ali negde se može naći podatak da je Vrelo najkraća reka na svetu. Dugačka je tačno onoliko koliko ima dana u godini: 365 metara pa je zbog toga zovu i ,,Reka godina’’. Put uzvodno vodi prema liticama Tare, pored malenih slapova, stare vodenice, ribnjaka i lepih kuća. A nizvodno pravi biser. Reka Vrelo se sa visine od petnaestak metara obrušava u zelenu Drinu formirajući najlepši vodopad Srbije. Iznad vodopada je terasa restorana, gde uz huk vode možete ručati u hladovini visokog drveća. Odmah pored je i stara hidrocentrala, a sa druge strane kamp.Dva kilometra prema gornjem toku Drine je kristalno čisto Perućačko jezero, nastalo izgradnjom hidroelektrane. Pontonska plaža, restorani, kupalište i čamci deo su sadržaja. Malo dalje, veliki broj kuća na splavovima, neke se mogu i iznajmiti a često se uz splav dobija i čamac . Može se i pecati: som, šaran, skobalj, pastrmka, mrena...
A još samo malo uzvodno i ulazi se kroz tunel u jedan novi svet koji se retko sa čim u Srbiji može porediti, u nacionalni park Tara.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je ustvari rukavac Dunava. Jedno je od najpopularnijh turističkih mesta u Srbiji, ali se pravi procvat turizma očekuje narednih godina jer su već počeli radovi na izgradnji turističkog kompleksa koji će goste privlačiti tokom cele godine.
Postoje uređene plaže, kamp, restorani, mogućnosti za sportove na vodi, ima teniskih terena. Mogu se organizovati brojni izleti: tvrđava Golubac, Manastir Tumane, Đerdapska klisura i Lepenski Vir, Viminacijum, pećina Ceremošnja, Veliko Gradište. Ribolovcima je poznato po ulovljenom šaranu težine 44 kg. Bogato je i drugim vrstama ribe (som, amur, smuđ).


Pored hotela i kampa, postoji i mogućnost smeštaja u komfornim privatnim apartmanima pored jezera. Srebrno jezero je povezano sa Beogradom dobrim putevima.


Zaovinsko jezero Nastalo je izgradnjom brane kod sela Zaovine na Tari, 1980.godine. Brana je sagrađena za potrebe hidroelektrane u Bajinoj Bašti pa nivo vode u jednom danu može da se promeni i za nekoliko metara. Kada je veliki vodotok, voda iz Drine se pumpama podiže na Taru, a kada je vodostaj nizak onda se spušta iz Zaovinskog jezera. Tako je ostvareno proročanstvo kremanskih proroka da će Drina jedog dana uzvodno poteći.Okruženo je zelenim brežuljcima obraslim četinarima. Na njegovim obalama vlada neverovatan mir jer nema turističkih sadržaja, tako da je pravo mesto za one koji vole da uživaju u lepotama prirode. Kada ste pored same vode, imaćete osećaj kao da ste na moru, a naročito za vreme kišnih i vetrovitih dana. Pogled na Zaovinsko jezero je nešto najlepše što se u Srbiji može doživeti.       Na pedesetak metara od današnje brane, poznati botaničar Josif Pančić je 1875. godine otkrio do tada nepoznati četinar – omoriku, koja raste samo ovde i koja je po njemu dobila ime. Zaovinsko jezero se nalazi na visini od 900 m, a maksimalna dubina je 110 m. Voda je toliko čista da se uz minimalnu preradu koristi za piće.

Zvornicko jezeroNalazi se na zelenoj i čistoj Drini, a nastalo je izgradnjom hidroelektrane Zvornik. Leva obala jezera pripada Bosni i Hercegovini. Prostire se duž 25 kilometara Drine, širina varira od 200 metara do 2-3 kilometara. a dubina jezera je od nekoliko do 39 metara. Sa obe strane uzdižu se šumama obrasle planine. Postoji mogućnost plivanja, ribolova, iznajmljivanja motornih čamaca, veslanja, pešačenja u prirodi. Svake godine, zadnjeg vikenda u julu održava se međunarodna manifestacija "Somovijada". Prateći sadržaj “Somovijade” je takmičenje u pripremi riblje čorbe.
Smeštaj se može naci u hotelima (Radaljska banja, 9km od jezera), u privatnim kućama pored samog jezera ili u sojenicama.
       U blizini Ljubovije nalaze se ostaci starog turskog utvrđenja - Soko grada i Manastir Sveti Nikolaj.

Vlasinsko jezero Vlasinsko jezero je veštačko jezero stvoreno od reka Vlasine i Vrle i jedno je od najvećih u Srbiji. Okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, nalazi se na teritoriji opštine Surdulica, na 1.213 m nadmorske visine. Najviši vrh u okolini je na Besnoj kobili - 1922m. Dugačko je dvanaest, a široko od jednog do tri kilometra. Na pojedinim mestima dostiže dubinu i do 35 metara. Temperatura vode na površini jezera u sunčanim danima jula i avgusta iznosi 21 - 23 stepena. Specifičnost jezera su plutajuća ostrva od treseta, koja su proizvod vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. Okolinu ostrva čine brezove šume i livade (trava je žućkaste boje). Vlasinsko jezero je bogato grgečom, klenom, somovima, šaranima, belim amurima i pastrmkom. Kulturni spomenici u blizini su manastir u Palji i crkve u Božici, Klisuri i Crnoj Travi. Mogućnosti smeštaja su različite. Postoje hoteli, privatni apartmani i kampovi. Ipak, bez obzira sto su potencijali Vlasinskog jezera veliki, ovde ljubitelji noćnog života verovatno neće uživati jer za sada nema dovoljno sadržaja. Plaže su divlje i postoji mogućnost iznajmljivanja pedolina i čamaca. Voda je veoma čista. Oni koji žele da bar za kratko pobegnu od civilizacije i uživaju u tišini, na Vlasinskom jezeru mogu pronaći mir.
Do jezera se može stići preko Vlasotinca i Crne Trave. Veliki deo ove deonice je rekonstruisan 2008 godine. Drugi način je pravcem Vladičin Han - Surdulica, koji je malo duži ali se može brže stići zbog mogućnosti korišćenja auto puta. Dobrim putem Vlasinsko jezero je povezano i sa Sofijom.

Palićko jezeroNaselje i jezero Palić su udaljeni 8 km od Subotice. Jezero je dugačko 8 km, široko od 350 do 950 metara, prosečne dubine oko 2 m i obuhvata površinu od 5,6 km².Prvi put se pominje 1690. godine. Nakon otkrića lekovitosti vode i mulja Palića u XIX veku, počinje izgradnja kupališno-banjskog kompleksa. Tada su postavljene prve kade u kojima se zagrevala jezerska voda. Pravi procvat je međutim zabeležen početkom XX veka. U periodu od 1909. do 1912. godine je potpuno rekonstruisan park i sagrađeni su u stilu mađarskog folklora: vodotoranj,  Ženski štrand, Velika terasa, Muzički paviljon, hotel ,,Jezero’’. Radovima je  rukovodio par arhitekata Komor i Jakab koji su paralelno vodili izgradnju jedne od najlepših zgrada na Balkanu, Gradske kuće u Subotici. Nakon završenih radova Palić je postao pravo mondensko letovalište i često je upoređivan sa najpoznatijom evropskom banjskim centrom Karlovim Varima.Utonuo u zelenilo i cveće, okružen hotelima, teniskim terenima, terenima za mini golf, odbojku na pesku, otvorenim bazenom, restoranima, kafićima, lepo uređenim plažama, Palić danas pruža idealne uslove za odmor i rekreaciju. Do njega se od Subotice može doći i gradskim autobosom koji polazi na dvadesetak minuta.       Za kupanje postoje tri uređene plaže i jedan bazen:

      
            -muški štrand (travnata plaža, drveni mol, tusevi, kafić, odbojka na pesku, , peintbol, mini golf)
              -ženski štrand (kafić, tuševi, kabine, ovde se mogu iznajmiti električni i čamci na vesla, bicikle, brodići, trambolina)
              -peščana plaža (tuševi, tereni za odbojku, kafići, skuteri)
              -otkriven bazen sa termalnom vodom temperature 36ºC. Voda je pogodna za reumatska stanja. Ulaz se naplaćuje.


Bovansko jezeroBovansko jezero je udaljeno petnaestak kilometara od auto puta Beograd – Niš i isto toliko od Sokobanje. Kao i većina srpskih jezera, nastalo je izgradnjom brane 1978. godine kod Bovna, između Aleksinca i Sokobanje. Dugačko je 8 km, široko i do 400 m a najveća dubina iznosi 50 m.Spada u jezera bogata ribom, pa je veoma popularna međe ribolovcima južne Srbije. Ima grgeča, smuđa, deverike, soma.Na jezeru postoji polu – uređena plaža na kojoj je moguće iznajmiti pedalina i čamceNešto od ponude- ostatak u pripremi (kontaktirati agenciju):


*********************************************************************************

0 comments:

Post a Comment